Creëer een unieke uitstraling met stockfoto’s (ja, het kan!)

Als je zelf geen fotograaf bent en je wilt ook geen honderden euro’s uitgeven aan stockfoto’s, dan zijn de gratis stocksites voor jou een prima oplossing. Persoonlijk vind ik de foto’s op de gratis stocksites zelfs mooier (en authentieker) dan op de grote, betaalde stocksites als iStock. Niet alle gratis stocksites bieden echt goede, kwalitatieve foto’s aan, dus het is even zoeken. Ik heb daarom de beste en de meest gebruiksvriendelijke gratis stocksites voor je op een rijtje gezet.

Een unieke uitstraling met gratis foto’s, kan dat?

Jazeker! Maak je geen gebruik van eigen foto’s, of je ze nu zelf maakt of laat maken door een fotograaf, maar je wilt wel een unieke uitstraling voor jouw website, zorg er dan voor dat je niet de stockfoto’s gebruikt die iedereen al gebruikt. De foto’s die je gebruikt geven een bepaalde sfeer; je wilt niet dat jouw klant de foto’s die jij gebruikt al drie keer voorbij heeft zien komen op hun favoriete blogs. Het is even zoeken, maar je kunt met gratis stockfoto’s een prima uitstraling neerzetten, in wat voor branche je ook werkt. Ik help je hier graag mee!

Gratis stocksites

Zoals ik in het begin al aangaf zijn er enorm veel gratis stocksites te vinden op internet. Omdat deze sites kunnen bestaan door advertentie-inkomsten, staat het gros van deze sites dan ook vol met google ads. Niet echt gebruiksvriendelijk. De sites die ik voor je heb geselecteerd staan niet vol met irritante pop-ups en advertenties, bieden kwalitatief goede foto’s aan en hebben een CCO licentie (Creative Commons Zero). Dit betekent dat er geen rechten worden ontleend aan de foto’s en dat iedereen ze vrij kan gebruiken.

Pexels

Unsplash

Stocksnap

Public Domain Archive

Splitshire

Kaboom Pics

Jay Mantri

Betaalde stocksites

Wil je toch wat geld uitgeven aan stockfoto’s, maar niet de stocksites gebruiken die iedereen al gebruikt, zoals iStock? Dan zijn onderstaande sites de moeite waard om te bezoeken. Voor Studio Boerebach werk ik samen met een aantal zeer creatieve en getalenteerde stockfotografen; kleine, online ondernemers, net als ik zelf. Veel van deze fotografen bieden gratis foto’s aan – het enige wat je hoeft te doen is je inschrijven voor de nieuwsbrief en je hebt direct toegang tot de gratis foto’s. Een fijne manier om kennis te maken met de stijl van de fotograaf.

Onderstaand een overzicht van mijn favoriete stockfotografen. Binnenkort start ik met een serie waarin ik de fotografen afzonderlijk aan het woord laat, hou mijn blog dus goed in de gaten 😉 Kijk vooral ook even naar de Instagram accounts van deze creatievelingen, dat zijn pareltjes op zich!

Nordic Copper Design

www.nordiccopperdesign.com / www.instagram.com/nordiccopperdesign

stockfoto's

Imperium Nordique

www.helenahertz.dk | www.instagram.com/imperiumnordique

stockfoto's

Her Creative Studio

www.hercreativestudio.com | www.instagram.com/hercreativestudio

stockfoto's

Spring Stock Co.

www.springsandco.com | www.instagram.com/springsandcostock

stockfoto's

Tide and Tree Creative

www.tideandtree.com | www.instagram.com/tideandtreecreative

stockfoto's

Haute Stock

www.hautestock.co | www.instagram.com/rachelrouhana

stockfoto's

Twigy Posts

www.twigyposts.com | www.instagram.com/twigyposts

stockfoto's

White Hart Design Co.

www.whitehartdesign.co | www.instagram.com/whitehartdesignco

stockfoto's

Google afbeeldingen, doe maar niet

De afbeeldingen die je vindt via Google Image Search mag je niet zomaar gebruiken voor je website. Gelukkig staat er tegenwoordig duidelijk vermeld dat er copyright op de foto’s zit, dit betekent dat de fotograaf geen toestemming heeft gegeven voor gemeenschappelijk gebruik. Pluk dus niet zomaar een afbeelding van internet voor je website. Dit geldt tevens ook voor het gebruik van deze afbeeldingen op Social Media, zoals Instagram.

Wat je wel kunt doen

Als je zoekt in Google naar afbeeldingen voor jouw website of Social Media accounts, klik dan op Instellingen – Tools – Gelabeld voor hergebruik of Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing. De maker van de foto heeft bij deze foto’s expliciet aangegeven dat het prima is dat de foto hergebruikt wordt.

Maak jij gebruik van een stocksite die niet in dit rijtje mag ontbreken? Of heb je vragen over het gebruik van foto’s op je website of Social Media accounts? Laat dan een bericht achter via ons contactformulier of via Instagram.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *